OpenSUSE Leap 42.1 käyttöjärjestelmän asennus.

Toisin kuin yleisesti luullaan löytyy Linux käyttöjärjestelmälle useita monipuolisia ja vaativaankin käyttöön soveltuvia editointiohjelmia. Tässä artikkelissa esitellään niistä muutama.

Tämä sivusto keskittyy toistaiseksi niistä yhteen, mutta ensin asennetaan käyttöjärjestelmä. Valitettavasti en voi neuvoa miten tehdään windowsissa asennuslevy tai asennus muistitikku, koska huushollista ei löydy windows konetta. Ja vaikka löytyisi, en osaisi käyttää sitä. Itse en ole nörtti, enkä ymmärrä ohjelmista ja Linuxista kovinkaan paljoa. Itse teen perus leikkaus työtä videoilleni ja siihen käyttöön olen todennut Kdenlive editointiohjelman toimivaksi. Suomen kielinen, helppo ja kuitenkaan ei heti lopu ominaisuudet kesken.

OpenSUSE Leap 42.1 käyttöjärjestelmän asennus.

Lataa ja tee asennumedia osoitteesta:

https://software.opensuse.org/421/en

Jos tulee ongelmatilanne, voit hakea siihen apua suomenkieliseltä opensusen foorumilta:

http://opensuse.fi/keskustelu/index.php

OpenSUSE Leap 42.1 on joulun alla ilmestynyt tuorein julkaisu ja olen valinnut sen tähän artikkeliin, koska se mielestäni sopii aloittelijalle ja se on ollut itselläni pääkäyttöjärjestelmänä jo useiden vuosien ajan. Videoeditointi ohjelmat toimivat kokolailla samalla tavalla kaikissa Linux jakeluissa.

Ensimmäiseksi käy katsomassa bios asetuksista, että koneesi käynnistyy asennusmedialta. Ohjeen oletus on , että se asennetaan ainoaksi käyttöjärjestelmäksi koneeseen. Kun ensimmäisen kuvan tilanne tulee eteen käynnistyksen jälkeen, paina nuoli näppäintä kerran, niin saat tehdä asiat omaan tahtiin. Ylin kohta käynnistää koneen kovalevyltä n. 10Sek. päästä. Ite kokeilen säännöllisesti muita Linux jakeluita virtuaalikoneella. Käytän virtualbox ohjelmaa virtuaalikoneen luomiseen.  Asennuksessa windows koneeseen en osaa auttaa, mutta käytöstä tiedän jotain. Käyttöjärjestelmän asennus tapahtuu virtuaalikoneelle samalla tavalla kun koneelle yleensä. Hyötynä on se, että toinen käyttöjärjestelmä pyörii samalla tavalla omassa ikkunassaan kuin mikä tahansa ohjelma. Voit siis käyttää kahta tai jos koneessa puhti riittää, niin useampaakin käyttöjärjestelmää yhtä aikaa. Omassa koneessa 4 yhtäaikaa käynnissä saa koneen jo aika hyvin polvilleen. Koneessani on 4×4.3G prossu ja 16Gt muistia, joten ei mopolla mahottomuuksiin.

Li-asennus1

Paina F2 näppäintä ja voit vaihtaa haluamasi kielen, jolla asennus jatkuu. Voit vaihtaa käyttöjärjestelmän kielen milloin haluat kun asennus on valmis. Ohjeen oletus on, että se asennetaan alusta asti suomenkielisenä.

Li-asennus2

Liiku nuolinäppäimillä tai hiirellä haluamasi kielen kohdalle ja paina enter.

Li-asennus3

Aloita asennus painamalla enter. Ruudulla rupeaa vilisemään tekstiä alla olevan kuvan tapaan. Anna vilistä 🙂

Li-asennus4

Li-asennus5

Lue ja hyväksy käyttöehdot.

Li-asennus6

Asennus ilmoittaa että suomenkielen tuki ei ole täydellinen. Klikkaa OK.

Li-asennus7

Klikkaa seuraava.

Li-asennus8

Jos et ole asentamassa OpenSusea windowsin tai muun käyttöjärjestelmän rinnalle, suosittelen hyväksymään osiointiehdotuksen klikkaamalla seuraava.

Li-asennus9

Valitse aikavyöhykkeesi. Jos tietokoneen biossin kello on suomen ajassa, ota täppä pois ruudusta ”laitteiston kello on asetettu UTC-aikaan

Voit muuttaa asetuksen helposti myöhemmin, jos et tiedä missä ajassa biossin kello on. Jos valinta ei osunut kohdalleen, näyttää kello työpöydällä väärää aikaa, eli ei mitenkään iso asia ja sen voi korjata helposti. Klikkaa seuraava.

Li-asennus10

Klikkaa seuraava.

Li-asennus11

Klikkaa seuraava.

Li-asennus12

Linux jakeluihin on mahdollista asentaa erilaisia graafisia käyttö ympäristöjä ja toki niitä voi käyttää myös ilman niitä. Kde ja Gnome on eniten käytetyt ja näyttävimmät. Toki oletuksena ei ole kaikki ”silmäkarkki” käytössä. Valitsemalla muu, voit hyödyntää pienitehoistakin konetta. No onko se järkevää video editoinnissa on sitten toinen juttu. Asennan tässä ohjeessa Kde:n koska se on minulle tutumpi ja sen mukana tulee ohjelmia joita olen tottunut käyttämään. Tarkoitus on tehdä tälle ohjeelle jatkoa, joten ehkä minun on viisaampaa pitäytyä siinä mistä jotain ymmärän. Kaikki ohjelmat voi asentaa kaikkiin graafisiin käyttöliittymiin ja voit asentaa uuden käyttöliittymän tai useamman ilman itse käyttöjärjestelmän uudelleen asennusta. Käyttöliittymissä tulee mukana iso osa tärkeimmistä käytettävistä ohjelmista. Oletusasennus ei ole suoraan kovin näyttävän näköinen, mutta halutessaan voi työpöytä tehosteita ottaa asetuksista käyttöön sen määrän kun itse haluaa.

Klikkaa seuraava.

Li-asennus13

Ota ensimmäisenä jostain syystä oletuksena olevat täpät pois ruuduista ”käytä tätä salasanaa järjestelmän ylläpitoon” ja ”automaattinen kirjautuminen”

Kyse on tietoturvasta. Tämä käyttäjätunnus ja salasana antavat pääsyn sinun tunnuksillasi koneelle. Ohjelmien asentamiseen ja muutoksien tekoon koneelle tehdään pääkäyttäjän eli root:n tunnukset.

Voit ottaa automaattisen kirjautumisen myöhemmin käyttöön ja kaikkia salasanoja voi muokata myöhemmin. Voit myös tehdä käyttäjätunnuksia myöhemmin lisää. Kun kirjaudut normaalikäyttäjän tunnuksilla, et pääse käsiksi toisen tunnuksen tiedostoihin, ellei sitä erikseen sallita. Jos koneella on useampi käyttäjä he eivät näe toistensa tiedostoja yms. Rootin tunnuksilla pääsee kaikkeen tietoon käsiksi.

Kun olet kirjottanut käyttäjätunnuksen ja salasanan, klikkaa seuraava.

Li-asennus14

Anna pääkäyttäjän salasana. Tätä tarvitaan ylläpitoon ja tällä myös määritellään koneen tietoturva. Salasana ei saisi olla sana millään kielellä ja sen olisi hyvä sisältää erikoismerkkejä. Lause on helpompi muistaa kuin ihmeellinen salasana, joten voit luoda salasanan jostain lauseesta otetuilla kirjaimilla. Jos lause on esimerkiksi ”kipakka on pakkanen pohjoisessa” ja otat jokaisen sanan 2 ensimmäistä kirjainta joista kirjoitat ensimmäisen isolla, muodostuu salasanaksi: KiOnPaPo. Tähän lisäksi numeroita ja erikoimerkkejä, niin salasana on kunnollinen ja silti helppo muistaa. Jos lause on perheeseen tai johonkin muuhun rakkaaseen, kuten harrastukseen liittyvä, on muistaminen helpompaa.

Annettuasi salasanan, klikkaa seuraava.

Li-asennus15

Tässä on nyt lueteltuna se mitä koneelle tehdään ja mitä asennetaan. Myös muutoksia voi tehdä, jos tietää mitä tekee. Klikkaa asenna.

Li-asennus16

Vahvista asennuksen aloitus klikkaamalla asenna.

Li-asennus17

Asennus alkaa ja halutessasi voit seurata sen edistymistä klikkaamalla ”tiedot” välilehteä. Kuva alla.

Li-asennus18

Asennus etenee itsekseen ja voit tässä vaiheessa ottaa ihan rennosti. Mitään mullistavaa ei tapahdu vaikka olisit pois koneelta hiukan pidempäänkin. Kone käynnistyy asennuksen yhteydessä kerran uudestaan ja se tekee sen automaattisesti ja käynnistyy sisääkirjautumis ruutuun asti. Voit halutessasi nopeuttaa uudelleen käynnistymistä n. 10 sekunnilla painamalla enteriä alla olevan ruudun kohdalla. Ruutu on sama kuin ihan ensimmäinen, mutta nyt koneen pitää käynnistyä kovalevyltä, eli oletuksena olevan ylimmän vaihtoehdon kohdalta. Älä kuitenkaan irroita asennusmediaa vielä.

Li-asennus19

Li-asennus20

Kirjoita normaalikäyttäjän salasana ja klikkaa kirjaudu.

Li-asennus21

Varsinainen asennus on ohi. Ulkoasu on karu, mutta voit muuttaa sen juuri sellaiseksi kun haluat, mutta tästä myöhemmin lisää. Suomenkielessä voi olla puutteita, mutta ne paranee ensimmäisten päivitysten myötä.

Li-asennus22

Klikkaa vasemman alakulman K-kirjainta. Siitä aukeaa käynnistä valikko josta löytyvät asennetut ohjelmat. Voit kopioida kuvakkeita työpöydälle tai alapalkkiin vetämällä ne hiirellä käynnistä valikosta. Klikkaa järjestelmä valikosta ohjelmaa nimeltä Yast. Yast on ohjelma jolla asennetaan ohjelmat ja tehdään paljon muutakin ylläpitoon liittyvää.

Li-asennus23

Anna Pääkäyttäjän(root) salasana. Klikkaa OK. Älä laita rastia ruutuun muista salasana. Koko käyttöjärjestelmän tietoturvan idea on juurikin se, että pääkäytääjän salasanan tietää vain se joka konetta ylläpitää. Muutoksien teko järjestelmään ei onnistu jos salasanaa ei tiedä. Kukaan ei siis voi ujuttaa mitään koneellesi kun pidät tämän salasanan omana tietonasi. Jos kone on päällä normalitunnuksillasi ja joku pääsee sitä roveltamaan, rajoittuu vahingot sinun omiin tiedostoihisi. Käytännössä tarvitset pääkäyttäjän salasanaa vain, tehdessäsi yast ohjelmalla muutoksia järjestelmään. Silloinkin se kysyy sitä vain tässä ohjelman käynnistys vaiheessa. yast voidaan käynnistää kenen tahansa käyttäjän työpöydältä ja se vain kysyy salasanan juuri niin kuin nytkin.

Li-asennus24

Ensin täydennetään asennuslähteet yhdellä tärkeällä lähteellä(packman). Virallisessa jakelussa ei ole oletuksena kaikki mahdollista, mutta lisäämällä yhteisön tekemiä lähteitä, saadaan lisää ohjelma valikoimaa. Lähteet lisätään vain kerran ja niitä voi poistaa ja lisäillä myöhemmin samalla tavalla kuin nyt. Klikkaa ohjelmiston asennuslähteet. OpenSusen ohjelmien asennus tapahtuu tällä yast ohjelmalla ja sinun ei tarvitse ladata ohjelmia koneelle miltään lataussivustolta. Ohjelmia ei myöskään tarvitse päivittää erikseen. Kaikki asennetut ohjelmat päivittyvät samalla tavalla ja tavan voi tehdä täysin automaattiseksi, ajastetuksi tai oletuksena oleva jossa tulee ilmotus oikeaan alakulmaan että päivityksiä on ja voi ite klikata päivitä silloin kun haluaa. Linux ytimen(kernel) päivitys on ainoa joka vaatii koneen uudelleen käynnistyksen ja se tapahtuu kerran pari vuodessa. Lähtökohtasesti voit käyttää ohjelmaa samaan aikaan kun sitä päivitetään. Joskus ohjelma pitää käynnistää uudestaan, mutta siitä tulee ilmotus erikseen. Voit siis käyttää konettasi normaalisti päivityksen aikana ja jos uudelleen käynnistys tarvitaan, saat itse päättää milloin sen teet. Linuxilla asiat tehdään niinkuin itse haluaa, eikä niinkuin microsoft haluaa. Päivityksiä saattaa tulla monta kertaa yhden päivän aikana ja se johtuu siitä, että korjaus tehdään heti kun bugi löytyy ja ei ole mitään tiettyä päivityspäivää. Toki voit windows vierotusoireiden lieventämiseksi asentaa päivitykset kuun ensimmäisenä tiistaina 😉

Li-asennus25

Tässä näkyy käytössä olevat lähteet. Klikkaa lisää painiketta vasemmassa reunassa.

Li-asennus26

Laita täppä yhteisöasennuslähteet kohtaan ja klikkaa seuraava.

Li-asennus27

Laita täppä packman ja adobe kohtiin ja klikkaa ok. Adobe ei ole välttämätön, mutta kaikki nettisivut eivät toimi oikein ilman sitä. Ati ja nvidia asennuslähteitä ei tarvita kuin silloin, jos vapaat ajurit ei jostain syystä toimi oikein. Noista lähteistä löytyy firmojen suljetut näytönohjain ajurit, mutta itselläni vapaan koodin ajuri toimii paremmin.

Li-asennus28

Yast kysyy varmennuksen jokaisen lisätyn asennuslähteen kohdalla ja vastaa näihin klikkaamalla luota.

Li-asennus29

Lisätyt lähteet ovat nyt listalla ja jatka klikkaamalla ok.

Tässä vaiheessa lienee syytä todeta tietoturvasta jotain. Palomuuri on oletuksena päällä ja se riittää. Virustorjuntaa et tarvitse kuin silloin jos siirrät esim. windows koneelta tiedoston, käsittelet sitä ja siirrät toiselle windows koneelle. Windowsin virus ei vahingoita Linux konettasi, mutta jos sinulle tulee tiedosto joka sisältää viruksen, voit vahingossa välittää sen eteenpäin jos vastaanottajalla ei ole virustorjunta kunnossa. Webmailia käyttäessä yleensä palvelimella on virustorjunta ja se ei huoli viruksen sisältävää liitettä sähköpostiin vaan herjaa siitä. Virus ei kuitenkaan leviä Linux koneellasi muihin tiedostoihin. Se on ja pysyy siinä missä on tullutkin. Linux järjestelmä pystyy lukemaan kaikkia windowsissa alustettuja ulkoisia kovalevyjä ja muistitikkuja. Jos alustat ne Linux järjestelmän mukaisiksi, ei windows ymmärrä niistä mitään. Voit toki alustaa Linuxissa levyn myös windowsin ymmärtämään muotoon. Kaupan hyllyltä suoraan käyttöön otetut levyt ja tikut toimivat suoraan molemmissa. Linux tukee suurempaa määrää formaatteja kuin windows.

Seuraavassa artikkelissa asennetaan Kdenlive editointiohjelma.