OpenSusen ja Kde:n ulkonäön muokkaaminen mieleiseksi.

Li-kde_asetukset0_oma_tyopoyta

Katsellaampa hiukan tätä Kde työpöytää ja sen asetuksia. Ylläolevassa kuvassa on oma työpöytäni. Musta palkki lentokoneen alapuolella johtuu siitä että käytän kahta näyttöä joista vasen jossa helikopteri on, on pystyasennossa. ns. pivot näyttö vaikka oikeesti se on ihan tavallinen näyttö. Ennen musta oli yläreunassa, mutta jouduin muuttamaan yläreunat tasan oleviksi, että saan tehtyä työpöytänauhotuksia ohjevideoita varten. Kun alareunat oli tasan jäi osa näytöstä puuttumaan videolla.

Tässä vaiheessa haluan valistaa sinua lentokoneen kyljessä olevasta hakarististä. Se oli Suomen ilmavoimien tunnus jo ennen kuin natsit ottivat sen käyttöön. Sillä ei siis ole mitään tekemistä natsien kanssa. Hakaristi on tuhansia vuosia vanha onnen symboli ja joissakin uskonnoissa ristiä vastaava. Suomessa se oli/on ollut mm. ilmavoimien, panssarivoimien tunnuksena ja löytyy se myös Lotta Svärdin tunnuksesta sekä kunniamerkeistä tänäkin päivänä. Jos haluat oppia lisää, niin täältä voi aloittaa.

Toinen johon voit työpöytäkuvassani kiinnittää huomiota on muistin käyttö. 7 Gb on paljon kun työpöytä näyttää tyhjältä. No se onkin tyhjä, mutta sivuttimella alapalkista(vasemmalla) voit vaihtaa työpöytää ja avata ohjelmia eri työpöydille. Itselläni niitä on 2 käytössä ja kuvassa ykköstyöpöydällä on hervoton määrä ohjelmia auki, niinkuin minulla aina tuppaa olemaan. Kuva on otettu kakkostyöpöydällä jossa ohjelmia ei ole auki yhtään. Tämä on ominaisuus josta jotkut tykkää kuin hullu puurosta, mutta itse en osaa sitä juurikaan hyödyntää. Alapalkin tehtävienhallinnan asetuksista voi määritellä näkyykö auki olevat ohjelmat kokoajan alapalkissa oli työpöytä tai näyttö mikä tahansa, vai ainoastaan sen käytössä olevan työpöydän/näytön ohjelmat. Jokaiselle näytölle ja työpöydälle voi laittaa oman taustakuvan. Ohjelmat voi myös määritellä aukeamaan tietyllä näytöllä/työpöydällä ja siinä kohdassa ja koossa kun haluaa. Tästä lisää myöhemmin. Olen radioharrastaja ja radioliikennettä pidettäessä käytetään UTC-aikaa ja sen takia vasemmalla näytöllä oleva kello käy sitä. Oikealla näytöllä oleva käy suomenaikaa. Muita ihmeellisyyksiä, ei tuossa minun näytöllä pitäs olla.

Itse asiaan

Käynnistän nyt kuitenkin juuri asennetun OpenSuse leap 42.1 käyttöjärjestelmän siinä asussa kun se  heti asennuksen jälkeen on.

Li-kde_asetukset1

Kuvan oikeassa alanurkassa oleva punainen kilpi symboli kertoo että käyttöjärjestelmään tai ohjelmiin on tullut päivityksiä. Klikkaa symbolia ja sen jälkeen install updates. Linuxissa kaikki ohjelmapäivitykset tulee samalla tavalla. Ohjelmia ei siis tarvitse päivittää erikseen, vaan tämä systeemi päivittää kaiken. Joskus päivityksiä voi tulla useampikin saman päivän aikana. Päivitys on mahdollista saada myös täysin automaattiseksi. Konetta ei tarvitse käynnistää uudestaan, kuin ainoastaan kernelin päivityksen yhteydessä. Silloin tulee erikseen ilmoitus, että kone pitää käynnistää ja silloinkin voit itse päättää milloin sen teet. Normaalipäivityksistäkin voit itse päättää milloin ne tehdään ja voit käyttää konetta ihan normaalisti samaan aikaan.

Li-kde_asetukset5

Klikkaamalla oikeassa alakulmassa olevaa 3:mea viivaa aukeaa alla oleva kuva.

Li-kde_asetukset2

Keskellä olevista painikkeista voit suurentaa tai pienentää alapalkkia. Kuvakkeiden, kellon yms.  koko muuttuu automaattisesti siinä mukana. Klikkaa ja pidä hiiren nappi pohjassa haluamasi toiminnon päällä, sekä liikuta sitä. Voit siirtää paneelin mihin tahansa näytön reunaan. Toki voit tehdä myös joka reunaan oman panelin ja niihin eri toiminnot. Jos käytössä on useampi näyttö voit tehdä niihinkin erilaiset panelit.  Voit myös vetää hiirellä K-valikosta kuvakkeita työpöydälle tai paneeliin ja käynnistää ohjelmia niistä. Kuvakkeet ei katoa k-valikosta vaikka niitä veteletkin työpöydälle/paneeliin, ne kopioituvat automaattisesti.

Li-kde_asetukset3

Lisää asetuksia painikkeen alta löytyy valikko josta voit myös määritellä paneelin paikkaa tai sen näkyvyyttä. Voit tehdä siitä läpikuultavan tai sellaisen että se näkyy vain silloin kun siirrät hiiren alareunaan, tai siis siihen reunaan missä se paneeli on. Voit poistaa paneelin myös kokonaan. Jos se tapahtuu vahingossa voit tehdä uuden klikkaamalla hiiren kakkospainiketta työpöydällä ja valitsemalla lisää paneeli. Lukitse sovelmat tarkoittaa sitä että paneeliin/työpöydälle ei voi tehdä muutoksia silloin kun se on lukittu. Hyvä keino välttää vahingot kun on saanut paneelin mieleiseksi. Klikkaamalla uudestaan lukitusta voi muutoksia taas tehdä. Paneeli on jaettu osiin ja niiden välissä on ns. erotin. Voit lisätä tai vähentää niitä haluamallasi tavalla. Viemällä hiiren alueen päälle se kertoo kyseisen osan nimen. Klikkaamalla ja pitämällä hiiren nappi alhaalla, voit liikuttaa paneelin osan haluamaasi paikkaan. Kellon esimerkiksi ei tarvit se olla oikeassa alakulmassa ja toki voit poistaa sen kokonaan punaisesta raksista joka ilmestyy kun laitat hiiren osoittimen kellon päälle.

Paneelin ei tarvitse olla koko näytön levyinen ja sitä voit säätää kasvata panelia enimmäiskokoon kohdasta.

Li-kde_asetukset4

Voit lisätä erilaisia sovelmia paneeliin tai työpöydälle. Oletuksena on k-valikko, sivutin, tehtäväilmoitin ja kello. Itselläni on lisäksi nettiyhteyden nopeus taskulaskin ja muutamia ohjelmakuvakkeita. Sovelmien asennus tapahtuu samalla tavalla työpöydälle ja paneeliin. Klikkaa lisää sovelmia ja valitse listasta mieleinen ja vedä se hiirellä siihen kohtaan kun haluat. Omalla työpöydällä on oikeassa laidassa muistin, verkon, suorittimen ja kiintolevyjen käytöstä kertovia ruutuja ja ne ovat juuri näitä sovelmia joita paneeliin tai työpöydälle voi lisätä. Sovelmaruudun kokoa voi säätää itselleen sopivaksi.

Li-kde_asetukset6

Voit muokata sovelluskäynnistimen, eli tuon K-valikon mieleiseksesi klikkaamalla sen päällä hiiren kakkospainiketta ja valitsemalla sovelluskäynnistimen asetukset. Voit muuttaa sen ulkoasua, kuvaketta tai laittaa siihen vaikka jonkun mieleisen valokuvan. Jos valitset tuon hiiren kakkosen jälkeen kohdan vaihtoehdot, tulee esiin muutamia vaihtoehtoja ulkoasusta.

Li-kde_asetukset7

Valitsemalla muokkaa sovelluksia aukeaa ylläoleva ikkuna josta voit määritellä mitkä ohjelmat näkyy missäkin ja näkyykö ylipäätään. Voit tehdä esimerkiksi oman tietueen klikkaamalla uusi tietue ja antamalla tälle sitten jonkin nimen. Sen jälkeen hiirellä siirtelet haluamasi ohjelmakuvakkeet tietueeseen jolloin saat esimerkiksi paljon käyttämäsi ohjelmat nopeasti ja samasta paikasta käyttöön. Täällä voit myös vaihdella kuvakkeita ja ohjelmien kuvauksia. Kuvaus on tuo ohjelman nimen perässä suluissa oleva teksti, joka yleensä kertoo mitä ohjelmalla tehdään. Jos tuntuu siltä että haluat k-valikon olevan savon murteella niin ei muuta kuin teet siitä sellaisen. Mitään peruuttamatonta ei tapahdu, koska voit poistaa pilalle menneen käynnistimen ja asentamalla uuden joka on sitten oletus asetuksissa. Käynnistimiähän voit tehdä niin monta kuin haluat ja ne voi olla eri kielellä koneen käyttäjien mieltymyksen mukaan. Siis jos kaikki käyttää samaa käyttäjätunnusta. Jos on omat tunnukset, niin jokainen tehköön ulkoasusta mieleisen.

Jos koneessa on hiukankaan potkua, voi istuntoja olla yhtäaikaa päällä useammalle käyttäjälle. Tehoahan se vaatii, mutta jotakin pikaista vaikkapa paperin tulostusta joka löytyy toisen käyttäjän home kansiosta, ei koneella olian tarvitse sulkea ohjelmia, vaan K-valikko–> virta/istunto–> uusi istunto voit kirjautua väliaikaisesti sisään omilla tunnuksillasi, tulostaa paperin ja sulkea oman istuntosi. Palautuminen koneella ensin olleen istuntoon onnistuu kirjoittamalla salasana ja homma jatkuu siitä mihin se oli jäänyt. Jos koneen teho riittää, niin mikään ei estä pitämällä useampaa istuntoa yhtäaikaa päällä jatkuvasti. Toki editointi on sellaista hommaa joka tuskin sujuvasti onnistuu näin tehtäessä. K-valikko–> klikkaa ruuvimeisseli/jakoavain kuvaketta pääset asetuksiin joista voit valita teemoja, miksata niitä keskenään mieleiseksi, taustakuvat yms. En nyt tässä vaiheessa rupea käymään niitä läpi, ne kun on aika helppoja kokeilla itsekkin ilman opastusta. jos tarvetta on, niin sitten tottakai ohjeet teen. Jos haluat nopeasti vaihtaa taustakuvan, niin klikkaa hiiren kakkosella tyhjää työpöytää ja valitse työpöydän asetukset ja valitse mieleinen taustakuva joka voi olla joku ehdotuksista tai oma valokuvasi.

Jatkossa kuvien ulkoasu on erilainen, koska ne ei ole otettu enään virtuaalikoneella vaan omalta työpöydältäni johon olen kerennyt muuttaa teeman mieleiseksi. Asiat löytyy kuitenkin samoista paikoista ja samoilla nimillä. Voipi olla että teen tähän artikkeliin vielä videon noista muokkauksista mitä artikkelissa on. Selventää ehkä asiaa jonkin verran.